Dindarlık Benlik Saygısı ve Sosyal Medyada Benlik Odaklı Doyumlar / Religiosity, Self-Esteem and Self-Focused Gratifications in Social Media - Turan, Yahya (Journal of History Culture and Art Research, 2018)
Abstarct This research aims to identify and describe the relationships and interactions between Ordu University students’ religiosity, self-esteem and self-focused gratifications in social media. This study used a survey model. The questionnaire was applied to 341 students from various faculties and departments of Ordu University. In the questionnaire form, besides the demographic variables, "Religiosity Scale" consisting of 9 questions and two dimensions, "Rosenberg Self-Esteem Scale" and " Self-focused Gratifications on Social Media" composed of 5 factors were used. Research data was analyzed by IBM SPSS program. t-test, ANOVA and Pearson Correlation analyzes were used to test hypotheses. It was found that gender, differences in the religiosity, self aggrendizement and the performing ideal self that dimensions of self-focused gratifications on social media scale. Theology faculty students have a higher average of all dimensions of religiosity than other faculty students. Self-esteem and self-expression were found to be negatively related to self-esteem. There is no relationship between religiosity and sub-dimensions and self-esteem. Moreover, there is no relationship between religiosity and self-focused gratifications on social media. Further research should investigate the social media, which have an important place in society, and its impacting factors to the the society, can provide important contributions to the literature. Especially in virtual environments where anonymity is dominant, understanding of the behavior of the society may be understood and some strategies can be developed to reduce the adverse effects of internet and social media on society life. Öz Bu araştırma, Ordu Üniversitesi öğrencilerinin dindarlık, benlik saygısı ve sosyal medyada benlik odaklı doyumlarını, bu olgular arasındaki ilişki ve etkileşimleri tespit ve tasvir etmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma tarama modeli ile yapılmıştır. Anket, Ordu Üniversitesinin çeşitli fakülte ve bölümlerinde öğrenim gören 341 öğrenciye uygulanmıştır. Anket formunda demografik değişkenlerin yanısıra 9 sorudan ve iki boyuttan oluşan “Dindarlık Ölçeği”, “Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği” ve 5 faktörden oluşan “Sosyal Medya Kullanımı İle İlgili Benlik Odaklı Doyum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verileri IBM SPSS programı ile çözümlenmiştir. Hipotezlerin testi amacıyla t-test, ANOVA ve Pearson Korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucu cinsiyetin, dindarlık ve sosyal medyada benliğini övme/böbürlenme ile ideal benliğin icrası alt boyutlarında farklılığa yol açtığı bulgulanmıştır. İlahiyat fakültesi öğrencileri dindarlığın tüm boyutlarında diğer fakülte öğrencilerinden daha yüksek ortalamaya sahiptir. Benlik saygısı ile sosyal medyada kendini yücelteme ve kendini ifade etme alt boyutları arasında negatif yönde anlamlılık düzeyinde ilişki tespit edilmiştir. Dindarlık ve alt boyutları ile benlik saygısı arasında herhangi bir ilişki tespit edilememiştir. Ayrıca dindarlık ile sosyal medyada benlik odaklı doyumlar arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Toplum hayatında önemli yer edinen sosyal medyanın daha iyi anlaşılabilmesine, toplumun sosyal medyaya yönelimine etki eden faktörlerin tespitine yönelik daha fazla araştırma yapılması, literatüre önemli katkılar sunacaktır. Özellikle anonimliğin hakim olduğu sanal ortamlarda toplumun davranış biçimlerinin anlaşılması, internet ve sosyal mecraların toplum hayatındaki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik bazı stratejiler geliştirilmesine imkan oluşturacaktır.