Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersine İlişkin Öğrencilerin Görüş ve Bilgi Düzeyleri: Nitel Bir araştırma / Students’ Opinions Level of Knowledge on Revolution History of Turkish Republic and Kemalism Course - Palaz, Tevfik; Kılcan, Bahadır; Gülbudak, Burcu (Journal of History Culture and Art Research, 2019)
Abstract This study investigates the difference between students’ opinions and level of knowledge on Revolution History of Turkish Republic and Kemalism Course before and after taking the course. The participant of the study includes 8. grade students studying in secondary schools located in central districts of Ankara in 2015-2016 education year both fall and spring semesters chosen through convenient sampling technique under purposeful sampling techniques. In this qualitative study, data were collected through a semi-structured interview form developed by the researchers. The data of the study were analyzed through content and descriptive analyses. Results reveales that students’ opinions on and knowledge of the course did not differ in large measure. Participants stated their opinions about the course as “a boring course that teachers out past and Atatürk’s life” and that they stated the importance of the course as “to ensure the development of modernization, social equity and democracy”. Öz Bu araştırma, sekizinci sınıfta okutulan T.C İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersine yönelik öğrencilerin dersi almadan önce ve aldıktan sonraki görüş ve bilgi düzeylerindeki değişimin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2015-2016 eğitim öğretim yılının güz ve bahar döneminde Ankara ilinin merkez ilçelerinde bulunan ortaokullardan amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemine uygun olarak seçilmiş olan sekizinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik ve betimsel analizi yöntemleriyle çözümlenmiştir. Araştırmada; katılımcıların derse yönelik görüş ve bilgi düzeylerinin, dersi almadan önceki görüşme ile dersi aldıktan sonraki görüşme sonuçları arasında önemli bir farklılaşmaya uğramadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda katılımcılar ders ile ilgili düşüncelerini, “geçmişimizi ve Atatürk’ün hayatını öğreten sıkıcı bir ders” olarak tanımlarken, Atatürk İlke ve İnkılâplarının önemini ise “modernleşmeyi, toplumsal eşitlik ve demokrasinin gelişmesini sağlamak” olarak ifade etmektedirler.