Basında Yer Alan Namus Cinayetlerinin Sosyolojik Analizi / A Sociological Analysis of Honor Killings Reported by the Mass Media - İNCİ, Ülkü Hayriye (Journal of History Culture and Art Research, 2013)
Öz Erkek egemen toplumlarda kadına yönelik şiddetin kısmi bir kabul gördüğü bilinmektedir. Kadına yönelik şiddetin özel bir şekli de namus cinayetleridir. Son zamanlarda ulusal medyada kendisine oldukça fazla yer bulan namus cinayetleri, sosyolojik çalışmalarda da kendisine yer bulmaya başlamıştır. Bu çalışma, Türkiye’de son zamanlarda oldukça sık tartışılan namus cinayetlerinin sosyal ve kültürel hayattaki durumunu tartışmaya açmaktadır. Çalışma basında yer alan namus cinayetleri ile sınırlıdır. Çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda, Türkiye’de meydana gelen namus cinayetlerinin yoğun olarak ortaya çıktığı bölgelerdeki sosyal sorunlar, farklı bölgelerdeki sosyal yapının namus cinayetlerini nasıl etkilediği, toplumda nasıl yansıma bulduğu ve özellikle kadınlar tarafından nasıl algılandığı konusu, basına yansıyan haberlerin içerik çözümlemesiyle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Abstract Violence against women is somewhat acceptable in societies which dominated by the patriarchal system. One of the aspects of violence against women is honor killings. Nowadays, honor killings take place pretty much in Turkish national media. This article discusses the social and cultural basis of honor killings debated quite often recently. The work is limited to honor killings reported by mass media. In the work the content analysis method was used. In this context, social problems and social structures of different regions of Turkey analyzed to determine the source of problem. Additionally, the place of the honor killings, how they come up, and their effects on women and society have been presented with the content analysis of the news on the media.