Diasporada Unutulan Bir Topluluk: Kırgızistan/Oş’ta Yaşayan Karadenizli Türkler / A Forgotton Community in Diaspora: The Black Sea Turks in Osh, Kyrgyzstan - Sağır, Adem (Journal of History Culture and Art Research, 2013)
Öz Bu çalışma, 1944 yılında Sovyet Rusya tarafından, Batum’dan Kırgızistan kırsallarına sürülen Karadenizli Türklerin sosyo-kültürel yapısını analiz etme amacıyla hazırlanmıştır. Karadenizli Türklerin seçilmesindeki temel sebep, yaşadıkları coğrafyada 65 yıl geçmesine rağmen horondan mıhlamaya, misafir ağırlamadan türkülere kadar kültürlerini yaşatmaya çalışan bir topluluk olarak araştırılmaya değer olmalarıdır. Karadenizli Türkleri özel kılan bir diğer sebep ise diğer sürgün topluluklardan farklı olarak bir diyaspora oluşturabilecek sayıda ve büyüklükte olmamalarına rağmen diaspora gibi hareket etmeleridir. Ancak yaşlı kuşağın aradan çekilmesiyle birlikte yavaş yavaş kültürlerini kaybetmeye başlamış oldukları da bir gerçektir. Bu çalışma, unutulmuş bir topluluğu ve onların kültürlerini yeniden gündeme getirmesi nedeniyle önem arz etmektedir. Ayrıca, bundan sonra Karadenizli Türklerle ilgili yapılacak olan çalışmalara da kaynak teşkil edecek olması bakımından da dikkate değerdir. Çalışmada nitel ve nicel teknikler uygulanarak sosyal bir yapı analizi amaçlanmıştır. Abstract This work has been prepared for a purpose to make a social structure analysis of Black Sea Turks exiled from Batumi to Kyrgyz countryside by Soviet Russia in 1944. The main concern for choosing the Black Sea Turks is their being a community which is worthy of investigation. In that, we can see that they keep their cultures alive from the horon, entertainments, guests’ rituals to folk songs though they have been living for 65 years far away from their origin region. Another reason making the Black Sea Turks special is that, unlike other exiles, they’re not a diaspora community in that number and size, but they act like diaspora communities. And it should be noted that, they have begun to lose their culture slowly as older generation fades from the scene. Therefore, this study is significant in terms of the concern of creating a zero point and being a source for the studies about Black Sea Turks in the future. In this study, it has been aimed to make a social structure analysis by carrying out qualitative and quantitative techniques.