Niğde İli Kemerhisar Beldesinde Yorgancılık Quilting in the Town of Kemerhisar in Niğde Province - KEMER, Gözde; ETİKAN, Sema (Journal of History Culture and Art Research, 2014)
Niğde ili bulunduğu bölge itibarıyla tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ilimizdir. Geleneksel Türk el sanatları açısından da önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak teknolojik gelişmeler ve bununla bağlantılı olarak yaşam koşullarındaki değişim sonucu birçok yörede olduğu gibi bu bölgedeki çoğu el sanatı da artık geçmişteki değerini kaybetmeye başlamış ve unutulmaya yüz tutmuştur. Bu çalışmada da yörenin el sanatı uğraşılarından birisi olan Kemerhisar Beldesi yorgancılığının bugünkü durumu ele alınmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, günümüzde gereken önemin verilmemesinden dolayı Kemerhisar’da yorgancılık sanatını icra eden sadece iki yorgan ustasının kaldığı tespit edilmiştir. Tarih boyunca yöredeki genç kızların çeyizlerini süsleyen ve çeyiz içerisindeki sayısı ile de zenginlik göstergesi olan bu el yapımı yorganlar yerine fiyatı, hafifliği ve kolay ulaşılabilir olmasından dolayı hazır yorganların günümüzde daha fazla tercih edildiği görülmüştür. Abstract Niğde Province has hosted many civilizations throughout the history because of its location. It has a very important potential in terms of traditional hand crafts. However, most of these handcrafts in this province have lost its past value and have fallen into oblivion as a result of technological developments and changing life conditions. In this study, it is dealt with the present situation of Kemerhisar Quilting which is one of the district’s handcrafts. Our inquiry has shown that there are only two survived quilt masters in Kemerhisar district in these days because of the fact that new fabricated products is cheaper, lighter, and more easily attainable. Consequently, these new products are being preferred to the hand-made quilts which have been an indication of wealth looking at the number of it in a dowry and adorned the dowries of young girls throughout the history.