Kelamcılara Göre Tahkiki İman The Absolute Faith according to Islam - KURT, Hasan (Journal of History Culture and Art Research, 2014)
İslam İnancına Göre Tahkiki İman adını alan bu makale başlıca üç ana başlıktan oluşmaktadır. Etimolojik tahlilin yapıldığı ilk kısımda tahkik kelimesinin, sözlük ve terim anlamları ile Kuran-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde tahkiki iman konusu üzerinde durulmuştur. Mütekaddimûn Dönemi Bazı İtikadî Mezheplere Göre Tahkiki İman adını taşıyan ikinci başlık altında Eş’ariyye, Matüridiyye ve Mutezile mezheplerinin tahkiki iman konusundaki görüşleri değerlendirilmiştir. Müteahhirun Dönemi Bazı Selefi Âlimlere Göre Tahkiki İman başlığı altında ise İbn Teymiyye ve İbn Kayyım el-Cevziyye ile Modern Dönem Selefi anlayışı benimseyen bazı âlimlerin görüşleri ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise araştırma esnasında ulaşılan sonuçlara yer verilmiştir. Klasik Kelam eserlerinde ihmal edilen tahkiki iman konusunun yeni bir bakış açısıyla değerlendirildiği çalışmanın bu alanda önemli bir boşluğu dolduracağı ümit edilmektedir. Abstract This article titled "The Absolute Faith according to Islam," consists of three sections. In the first section, in which etymological examination has been made, the lexical and term meaning of quest, and Absolute Faith issue in Quran and Hadiths have been dwelled upon. In the second section titled Absolute Faith according to some sects in the Mutakaddimun Period, Ash’ariyya, Maturudiyya and Mu’tazila sects’ views on Absolute Faith have been studied. In the section titled Absolute Faith according to Some Salafi Scholars in the Mutaahhirun Period, views of Ibn Taymiyya and Ibn Qayyim Al-Jawziyyah and some scholars adopting Modern Era Salafi understanding have been discussed. In conclusion part, the results achieved during the research have been given. It is hoped that this study, in which Absolute faith being neglected in the Kalam works has been studied through a new perspective, will fill an important gap in this area.