Isparta’daki Kervan Yolları Üzerine Bazı Düşünceler - Demirci, Doğan (Journal of History Culture and Art Research, 2014)
Isparta’daki Kervan Yolları Üzerine Bazı Düşünceler Öz Antik dönemlerden beri Pisidia, devamlı olarak önemini korumuş bir tarihî bölgedir. Bu bölge, yolların kavşak noktası olması açısından oldukça önemlidir. Anadolu’daki medeniyetler önemli ticaret merkezlerine ulaşım amacıyla Isparta çevresinde faklı yol ağları oluşturmuşlardır. Yunan ve Roma antik yollar daha sonra Selçuklu, Beylikler ve Osmanlılar tarafından kullanılmaya devam etmiştir. İlk dönemde bölgenin ana merkezi Yalvaç iken, Eğirdir ve Isparta’nın ön plana çıkmasıyla birlikte Pisidia bölgeyi birbirine bağlayan yolların merkezi olmuştur. Anadolu’yu Isparta’ya bağlayan güzergâhlar Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de hemen hemen korunmuş, hatta daha faal bir hale gelmiştir. Isparta’nın kervanyolları, kuzey bölgesi mallarının güneye taşınması açısından önemlidir. Bölge olarak taşımacılığın yapıldığı yollar üç ana aksa ayrılmaktadır. Bölgede yollarla ilgili yapılan araştırmalar ve incelemeler daha fazla üç yol aksı ile ilgilidir. Doğu, Batı ve Güney yönden gelen bu akslar antik dönemlerden bu yana kullanılmaktadır. Konya-Eğirdir güzergahı bunlardan birisi ve en önemlisidir. Bununla birlikte yerleşim merkezleri arasında pek çok ikincil yol güzergahı vardır. Elbette bütün bu yol sisteminin lokalize edilmesi mümkün değildir. Bu çalışmada var olan yollarla beraber yeni yollar hakkında bilgiler sunulacaktır. Yüzey araştırmalarına ait belgeler ile zaman zaman tarafımızdan gerçekleştirilen arazi incelemeleri bu çalışmanın önemli kaynaklarıdır.