Parion Yamaç Hamamı / The Slope Bath of Parion - Çelikbaş, Ersin; Oyarçin, Kasım (Journal of History Culture and Art Research, 2015)
Parion Yamaç Hamamı Öz Parion akropolünün ve antik tiyatronun 300 m. doğusunda Sedat-Naciye NUROVA Parion kazı evinin 100 m. kuzeydoğusundaki yükseltinin batı yamacında yer alan Yamaç Hamamı’nda ilk kazı çalışmalarına 2008 yılında başlanılmıştır. Yamaçta yapılan yüzey incelemelerinde yaklaşık 1 m. çapında tonozlu bir yapı kalıntısının varlığı gözlemlenmiştir. Burada yer alan tonozlu yapının duvar kalıntısı ile ilişkisi olup olmadığı veya alanın önemli bir yapı ya da yapılar grubuna ait olabileceği düşünülmüş ve alanda kazı yapılmasına karar verilmiştir. Parion antik kentinin sosyal ve ekonomik yönlerine ışık tutmasının yanında, kentin mimari yapısı hakkında da önemli bilgiler veren Yamaç Hamamı’ndaki kazı çalışmaları sonucunda hamamın dokuz bölümü ortaya çıkarılmıştır. Ortaya çıkarılan bu bölümler, sahip oldukları farklı özelliklerle dikkat çekmektedir. Anadolu’da benzer bir örneğine rastlanılmayan laconicum bölümü, hamamın mimarı hakkında bazı fikir sahibi olmamıza yardımcı olmaktadır. Anadolu gibi sıcak iklime sahip bir coğrafyada neden çok sıcak bir bölüm kullanılmaya ihtiyaç hissedildiği bu çalışmada incelenmeye çalışılmıştır. Laconicum bölümüyle beraber, kazılar sırasında ortaya çıkarılan hamamın diğer bölümleri hakkında benzer örneklerin de yardımıyla detaylı bilgiler verilmiştir. Yapının mimarisiyle beraber ortaya çıkarılan taşınabilir eserler hakkında bilgiler verilerek, eserlerin yapıyla olan bağlantısı irdelenmiştir. Ayrıca hamamın yer aldığı lokalizasyonu tanıtılmış, limana yakın olmasının hamamın yer seçimi konusunda ne gibi etkiler yarattığına değinilmiştir. Son olarak Yamaç Hamamı kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan mimari kalıntılar ve buluntular incelenerek ve yapının inşa tarihi ve kullanım evreleri hakkında ön sonuçlara ulaşılmıştır. The Slope Bath of Parion Abstract The Slope Bath of Parion where the excavations were begun in 2008 located on the western slope of the hill 300 m east of the acropolis and the theatre, 100 m northeast of the Sedat-Naciye NUROVA Parion Excavation House. During survey works carried out on the slope a vaulted strocture remain of 1 m diameter was observed. The vaulted structure remain was thought to be related to the wall remain or to belong to either an important structure or structure group therefore the desicion for excavating this area was given. The Slope Bath having nine sections revealed during excavations so far, besides sheding light to the social and economical aspects of Parion, does present significant information regarding the architecture of the city. These revealed sections are significant due to their different features. By having no similar examples in Anatolia the laconicum section does give an idea about the bath’s architect. The need of a very hot section in a geography where the climate is warm will be investigated in this work. Other sections revealed during excavations besides the laconicum will be introduced in light of similar examples. Along with the structure’s architecture discovered artifacts will also be introduced with regards to their relation to the structure. Additionally the localization of the bath has been introduced and the effect of the close proximity of the location to the harbour on the desicion making of the bath’s location has been mentioned. Finally by investigating the finds and architectural remains discovered during Excavations preliminary conclusions on the Slope Bath’s construction date and usage phases have been reached.