OSMANLI KENTLERİNDE MAHALLELERİN MEKÂNSALLAŞTIRILABİLMESİ İÇİN BİR YÖNTEM DENEMESİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ / A Methodological Attempt to Evaluate the Spatialization of Quarters in Ottoman Cities: the Case of Kayseri - Çabuk, Suat; Demir, Kemal (Journal of History Culture and Art Research, 2012)
OSMANLI KENTLERİNDE MAHALLELERİN MEKÂNSALLAŞTIRILABİLMESİ İÇİN BİR YÖNTEM DENEMESİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ Özet Bu çalışmada Osmanlı kentlerinde mahallelerin mekânsallaştırılması konusunda yaşanan sorunun çözümüne yönelik geliştirilen bir yöntem ele alınmış ve bu yöntemin Kayseri üzerinde sınanması gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda öncelikle Osmanlı kenti ve mahalle olgusu ele alınmış, sonrasında mahallelerin mekânsallaştırılmasında karşılaşılan sorunun çözümüne yönelik geliştirilen yöntem ortaya konulmuş ve son olarak da Kayseri kenti üzerinde bu yöntemin bir denemesi gerçekleştirilmiştir. Böylece Osmanlı Dönemi Kayseri’sinin 1500, 1543, 1655 ve 1872 yıllarına ait mahallelerine mekân boyutu kazandırılmıştır. Geliştirilen bu yöntemin Osmanlı’nın diğer kentlerinde de uygulanması ile kent tarihi yazımında mekânla ilişki kurmada yaşanan kopukluk giderilecek, Osmanlı kentlerinin oluşum ve gelişim aşamaları mahalleler üzerinden fiziksel olarak incelenebilecektir. A Methodological Attempt to Evaluate the Spatialization of Quarters in Ottoman Cities: the Case of Kayseri Abstract In this study, a method that was developed for the solution of the problem that is faced in the subject of spatializing of quarters in Ottoman cities is handled and the trial of this method in Kayseri is put into practice. In this context, firstly, the case of Ottoman cities and quarter was handled, then the method that was developed for the solution of the problem that was come across in spatializing of quarters was presented and lastly the trial of this method was put into practice in Kayseri city. Therefore, the quarters of Kayseri belonging to the years 1500, 1543, 1655 and 1872 got a locality aspect. With the implementation of this developed method in the other Ottoman cities, the disconnection that is faced in relating with the spatializing in writing the history of the cities will be removed and the development and formation processes of Ottoman cities will be analyzed physically upon quarters. Un Essai de Méthode pour étudier comment les quartiers des villes Ottomanes se transformaient en un lieu d’habitation civique Résumé Dans cette étude, nous avons examiné une méthode développée pour étudier la question de la transformation des quartiers des villes Ottomanes en un lieu d’habitation civique et étudié l’exemple de Kayseri pour tester notre méthode. Dans ce contexte, nous avons étudié le phénomène de la ville Ottomane et de ses quartiers, ensuite mis en évidence la méthode développée comme solution pour étudier comment les quartiers des villes Ottomanes se transformaient à un lieu d’habitation civique et puis étudié l’exemple de Kayseri pour tester notre méthode. Ainsi, nous avons étudié la dimension des quartiers datant de 1500, 1543, 1655 et 1872 de Kayseri à l’époque Ottomane. Grâce à cette méthode, qui nous permettra d’étudier d’autres villes Ottomanes, nous aurons la possibilité de comprendre la transformation d’un lieu lorsqu’on étudie l’histoire de l’urbanisation. De plus, avec la méthode proposée, nous aurons l’occasion d’examiner la fondation des villes Ottomanes et leurs évolutions au niveau physique/formel. تجربة أسلوب تطبيق مكاني في أحياء المدن العثمانية - نموذج قيصري – ملخص: في هذه الدراسة تناولنا أسلوبًا تم تطويره لحلّ المشكلة في التطبيق المكاني للأحياء في المدن العثمانية وقمنا باختبار هذا الأسلوب في مدينة قيصري. وفي هذا السياق، أولاً تناولنا "المدينة العثمانية" وواقع "الحي"، ثم ذكرنا أسلوب حل المشكلة التي حصلت في التطبيق المكاني للأحياء، وأخيرًا أقيمت تجربة هذا الأسلوب في مدينة قيصري. وبذلك تم إعطاء البعد المكاني للأحياء العثمانية في قيصري لسنوات 1500، و1543، و1655، 1872 م. وبتطبيق هذا الأسلوب الذي طُوّر على المدن العثمانية الأخرى ستتم إزالة الفجوة الموجودة في تأسيس العلاقة مع المكان عند تأليف تاريخ المدينة. وسيمكن مشاهدة مراحل تأسيس المدن العثمانية وتطوّرها عبر الأحياء بشكل ملموس.