Tüketimin Değişen Yüzü: Elektronik Ticaret Uygulamaları ve Sosyal Paylaşım Ağlarının Rolü / The Changing Face of Consumption: E-Commerce Applications And The Role of Social Networks - Halis, Büşra (Journal of History Culture and Art Research, 2012)
İnsanlık tarihi kadar eski olan tüketim, zaman içerisinde yaşanan değişim ve dönüşümlerle birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. Eskinin, ihtiyacı kadar almak ve çalışmak gibi fenemonlerinin yerini, günümüzde daha çok satın almak için çalışmak, tükettiğinin ölçüsünde var olabilmek ya da olamamak almıştır. Tüketimin soyut anlamda kavramsal içeriğinin farklılaşmasının yanı sıra, tüketim araçları da farklılaşmıştır. Artık, yüz yüze görüşmeler yoluyla yapılan alışverişlerin yerini; fiziki mekândan bağımsız, internet üzerinden e-ticaret yoluyla ve birtakım paylaşım ağları aracılığıyla yapılan alışverişler almıştır. Bu çalışmada da, tüketimin ve tüketimde kullanılan araçların geçmişten bugüne değişen anlamı ve bu değişimi körükleyen sosyal ağ paradigması tartışılmaktadır. The Changing Face of Consumption: E-Commerce Applications And The Role of Social Networks Consumption, which is as old as human history has gained a new dimension with changes and transformations in the course of time. In the past, people bought and worked as they needed, but now, they work to buy more things except necessity and they be or not to be until they consumed. Over time, the conceptual content and tools of the consumption has changed. Shopping, which is done independent of the physical space, via the internet through e-commerce replaced shopping made by face to face. In this work, the changing meaning and tools of consumption from past to present and the paradigm of social networks which encouraging this change is to be held.