Tüketim, Nüfus Ve Çevre Sorunları: Orantısız Denklem / Consumption, Population And Environment Problems: Disproportionate Equation - Ardoğan, Recep (Journal of History Culture and Art Research, 2012)
Çevre sorunlarının temel nedenlerinden biri de artan tüketim ve israftır. tüketim, günümüzde israf kavramınının dışında tutulur hale gelmiş, sosyalleşmenin, mutluluğun göstergesi olarak görülmeye başlamıştır. İsrafın temel nedenleri arasında tüketimin bir yaşam biçimi olarak görülmesi, ben merkezci yaklaşım, mülkiyetin mutlaklaştırılması başta gelmektedir. bunun yanında çevre sorunlarının nedenleri arasında gelişmemiş ülkelerdeki nüfusun gösterilmesi dikkat çekmektedir. Çünkü nüfus oranının az olduğu bazı ülkelerdeki tüketim, soruna neden olarak gösterilen nüfusun tüketiminden kat kat fazladır. İslam’ın teshir ve emanet anlayışı da israf ve lüks (gösteriş ve prestij amaçlı) tüketimi reddeder. İsraf ve lüksün yasaklanması da çevre sorunlarının temel bir nedenini önlemektedir. Consumption, Population And Environment Problems: Disproportionate Equation Environment problems that are increased recently necessitate studying relation between human and nature. In this issue, the illustrating of the present population and population growth as a major factor of environment problems is a misconception. Whereas, consumption of minority group of the world has been exceeding multiplex the volume of the consumption of others people. This study examines the consumption inequalities between different social strata.