Kamusal Açık Mekânların Kalitesi ve Sosyal Etkileşim Üzerindeki Etkileri / Quality of Public Open Space and Effects on Social Interaction - Alpak, Elif Merve; Düzenli, Tugba; Yılmaz, Serap (Journal of History Culture and Art Research, 2018)
Abstract The quality of public outdoor space has recently become an important issue and has been revealed by many studies. However, there are few studies that show the relationship between the quality of space and the social interaction that occurs between people. The most important goal of urban designers should be to create public open spaces that can meet the various needs of people. Using longer and more frequently, public open spaces allow the fulfilment of needs and also support social interaction. In this context, the concept of ’quality’ of public open spaces is gaining importance. The quality of open spaces revealed by different characteristics of the environment has been determined by evaluating of the open spaces by their inclusiveness, meaningful activities, comfort, security and pleasurability and revealed the relationship between social interaction (passive-fleeting-enduring relationship). In order to determine this relationship, a questionnaire was conducted with 140 people (70 people in each park) in Atatürk Square Park and Fatih Park in Trabzon. As a result, a high level of relationship was found between the factors of inclusiveness, comfort and meaningful activities that determine the quality of space and social interaction. Öz Kamusal açık mekânın kalitesi son zamanlarda üzerinde önemle durulan bir konu haline gelmiş ve birçok çalışma tarafından ortaya konmuştur. Ancak mekânın kalitesi ile insanların arasında oluşan sosyal etkileşim arasındaki ilişkiyi ortaya koyan az sayıda çalışma vardır. Oysaki kentsel tasarımcıların en önemli hedefi insanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilen kamusal açık mekânlar yaratmak olmalıdır. İhtiyaçların karşılanmasına olanak sağlayan kamusal açık mekânlar, insanlar tarafından daha uzun süreli ve sık kullanılarak oraların canlı, sosyal etkileşimi destekleyen yerler olmasını sağlar. Bu kapsamda, kamusal açık mekânların ‘kalitesi’ kavramı önem kazanmaktadır. Çevrenin farklı özellikleri ile ortaya konulan açık mekânların kalitesi, bu çalışma kapsamında açık mekânların kapsayıcılık, anlamlı etkinlikler, konfor, güvenlik ve memnun ediciliğini değerlendirerek tespit edilmiş ve sosyal etkileşimle (pasif-geçici-sürekli ilişki) arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Bu ilişkinin belirlenmesi için Trabzon kentinde bulunan, Atatürk Meyden Parkı ve Fatih Parkında 140 kişi (her parkta 70’şer kişi) ile anket çalışması yapılmıştır. Sonuçta, mekânın kalitesinin belirlendiği kapsayıcılık, konfor ve anlamlı etkinlikler faktörleri ile sosyal etkileşim arasında yüksek düzeyde ilişkiler tespit edilmiştir.