Ensar, Muhacir, Cihâd, Gazve ve Şehitler Hakkında¦ - HABERGETİREN, Ömer Faruk (Journal of History Culture and Art Research, 2013)
Osmanlı Devletinin son döneminde yetişen şahsiyetler arasında önemli bir yere sahip olan Ahmed Ziyâüddîn Gümüşhânevî, mutasavvıf bir kişiliğe sahip olmasının yanı sıra, başta hadis ve tasavvuf olmak üzere fıkıh alanında da eserler vermiştir. Tercüme ve tahrici yapılan bu eserinde, hicret, muhacir, cihat, şehitlik, gazilikle ilgili ayet ve hadisler ile bu konulardaki fıkhi hükümleri ele almaktadır. Eserin yazıldığı yıllara ve sonraki sürece bakıldığında Osmanlı Devleti’nin kitlesel göç hareketleri ve uzun yıllar sürecek savaşlarla karşılaştığı görülecektir. Böylece Gümüşhânevî, devleti ve halkı uyararak ekonomik ve sosyal alanlarda ortaya çıkması muhtemel sorunlara karşı hazırlıklı olmalarını sağlamış, ileri görüşlü bir âlim olarak görevini yapmıştır.