Paphlagonia Hadrianoupolis’i / Paphlagonian Hadrianoupolis - Kılavuz, Bülent Nuri; ÇELİKBAŞ, Ersin (Journal of History Culture and Art Research, 2013)
Öz Paphlagonia Hadrianoupolis’i olarak adlandırılan antik kent bugün Karabük ili, Eskipazar ilçe merkezinin 3 km batısında Viranşehir olarak adlandırılan mevkii ve çevresindeki arazi üzerinde dağınık bir şekilde konumlanan Budaklar, Büyükyaylalar, Çaylı ve Beytarla köylerini kapsamaktadır. Antik kente ait kalıntılar günümüzde Budaklar Köyü ve Hacı Ahmetler Mahallesi’nde yoğunlaşmaktadır. Hadrianoupolis antik kenti, Paphlagonia, Bithynia ve Galatia bölgeleri sınırında yer alan bir Güney Paphlagonia kenti olduğu söylenebilir. Karabük ili ve çevresi erken dönemlerden beri iskân görmüş olup; bölgede Hellenistik dönem ile ilgili kalıntılar Eflani ve çevresinde yoğunlaşırken, Roma’nın bölgede kurduğu en önemli yerleşimlerin Hadrianoupolis olduğu görülmektedir. Hadrianoupolis antik kentinde 2003 yılından günümüze kadar yapılan yüzey araştırmaları ve kazı çalışmaları, Hadrianoupolis’in diğer Paphlagonia yerleşimlerinde olduğu gibi bir merkez bölgeye ve bu bölge çevresinde genişleyen bir yayılım alanına sahip olduğunu göstermiştir. Hadrianoupolis antik kentinde 5 yapının kazısı tamamlanmıştır. Abstract Today, the place known as Paphlagonia Hadrianoupolis is 3 km west of the area called Viranşehir in Eskipazar district, Karabük province, and it is scattered over the villages of Budaklar, Büyükyaylalar, Çaylı and Beytarla. The remains of the ancient city today are mostly in Hacı Ahmetler district, Budaklar village. It lies basically in Roman Southwestern Paphlagonia and on the borderline of the Galatian, Bithynian and Paplagonian territories. Hadrianoupolis is most important city in Paphlagonia region at Roman period while Hellenic settlements focused in Eflani and its round. Parts of the city are widely distributed in the area and they are far from each other. As a result of the conservation excavations of Ereğli Museum in 2003, sites like Chruch B, and in the scientific excavations in 2006-2008, Church A, Bath A, Bath B and Late Roman Mansion were detected.