Azerbaycan Kitap Mmedeniyeti Tarihinden - KEMALOĞLU, MUHAMMET (Journal of History Culture and Art Research, 2013)
Kültür mirasının önemli ürünleri olan el yazması eserler; tarih, din, dil, felsefe, coğrafya, astroloji, fen bilimleri gibi çeşitli konularda, yazıldığı dönem ve yere ait temel bilgileri bünyesinde toplayan, bilim ve sanat dünyasının ilk elden kaynaklarını oluşturmaktadır. Tarih, Azerbaycan kitabının tarihini, kitap kültürünü ve yazınının taş kalem, metal kalem, kemik kalem, çubuk kalem, kamış kalem, fırça gibi yazı aletlerinden yararlandığını göstermektedir. M.S. I.-II. binlerde Azerbaycan'da kil tabletler, taş levhalar (inek, keçi, ceylan, sırtlan derisi) gibi malzemeler kullanılması da Azerbaycan Türklerinin kitap ve yazı kültürünün zenginliğinden kanıtlıyor. Ebülfez Elçibey’in bu makalesinde ise Azerbaycan kitap medeniyeti tarihi ele alınmıştır.