Dini Statü Tiplerinde Farklılaşma: Cizre Örneğinde Şeyh, Molla ve Seyyidler / Differentiation in the Types of Religious Status: Sheikhs, Mollas and Sayyids in Cizre Example - Pekasil, Tahir (Journal of History Culture and Art Research, 2013)
Öz Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde dini statü tipleri olan şeyh, molla ve seyyidlerin, statü ve itibarlarının Cumhuriyet’in zorunlu/ani modernleşme projesiyle birlikte kesintiye uğradıkları, modern eğitimin ve Marksist hareketlerin bunu hızlandırdıkları görülmektedir. Bu çalışmada, Cizre örneğinden hareketle, dini otorite tiplerinin karizmalarının nasıl rutinleştiği, hangi sosyal motif ve etkilerle statü kaybına uğradıkları üzerinde durulacaktır. Konu, zorunlu göç ve ontolojik güven probleminin yaşandığı uzamda evren idame aygıtlarının işlevlerini yerine getirememesiyle sembolik evren değişiminin kurumsal düzende meydana getirdiği değişimleri anlama açısından önemlidir. Ontolojik güven problemi yaşayan insanlar, dini statü tiplerindeki temsil ve işlev kaybıyla birlikte alternatif evren arayışına yönelmişlerdir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği ile desteklenmiştir. Abstract In East and Southeast Anatolia, it is seen that the status and reputation of religious status types of sheikhs, mullahs and sayyids were interrupted by mandatory / sudden modernization project of the Republic and furthermore, modern education and Marxist movements stepped up this process. Through the example of Cizre, this study emphasizes how the charisma of the types of religious authorites became a routine and through which social motives and effects they suffered a loss of their status. The issue is important to understand the changes brought by symbolic universe change to corporate level as a result of maintenance of the universe devices not fulfilling their functions in the space of forced migration and the problem of Ontological Security. People with the problem of Ontological Security have tended to seek an alternate universe due to the loss of representation and function in religious types of status. The study is supported by the interview technique of qualitative research methods.