Nursultan Nazarbayev’in Avrasya Entegrasyonu Politikası - KAPLAN, Selçuk (Journal of History Culture and Art Research, 2014)
Nursultan Nazarbayev’in Avrasya Entegrasyonu Politikası Öz XX. asrın sonunda Sosyalist Bloğun dağılması ile birlikte Post-Sovyet bölgesi ülkeleri kültürel ve ekonomik temelli entegrasyon çalışmaları içerisine girmişlerdir. Geçen asrın başında ilk kez Alman dilbilimci Aleksander von Humboldt tarafından kullanılan Avrasyacılık fikri, Post-Sovyet bölgesinin entegrasyonunun gerçekleştirilmesi amacıyla Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından, Moskova Devlet Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir konferansta Avrasya Entegrasyonu olarak dile getirilmiştir. Nursultan Nazarbayev’e göre günümüzde tek tek devletlerin ekonomik, politik ve sosyal problemlerle başa çıkmaları oldukça zordur. Bu amaçla devletler uluslararası organizasyonlar kurarak globalleşen dünyadaki problemlere karşı müşterek mücadele etmek zorundadırlar. Realist politikalar yürüten Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev Orta Asya başta olmak üzere, Post-Sovyet bölgesinin entegrasyonu için önemli çalışmalara imza atmıştır. 20 yılı aşkın süredir bu entegrasyonun sağlanması amacıyla büyük çabalar harcayan Nursultan Nazarbayev Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı Örgütü, Şanghay İşbirliği Örgütü ve Avrasya Ekonomik Topluluğu Örgütü’nün kuruluşuna öncülük etmiştir.