Ortaöğretimde Türkçenin Anadil Olarak Öğretiminde Sözlü ve Yazılı Metin Oluşturma Sorunu / Oral and Written Text Formation Problem in Teaching Turkish as Mother Language at the Secondary Education Level - Kundakcı, Mustafa; Kapağan, Enver (Journal of History Culture and Art Research, 2015)
Ortaöğretimde Türkçenin Anadil Olarak Öğretiminde Sözlü ve Yazılı Metin Oluşturma Sorunu Öz Anadil kullanma becerisi ortaöğretim seviyesinde yerleşik bir hale gelmelidir. Üniversiteye gitmeden önceki evrede, akademik metinleri doğru anlayabilmek, özgün bir bakışla kendi metin örneklerini üretmek, düşünce gücünü istenen ölçüde kullanabilmek ve olguları eleştirel bir bakış açısıyla ele alabilmek için anadili kullanabilme becerilerinin yeterince gelişmiş olması gereklidir. Bu çalışmada anadil öğretiminin iki temel başlığı olan sözlü metin ve yazılı metin kurma becerisinin ortaöğretim seviyesinde ne tür sorunlar sebebiyle gelişemediği üzerinde durulmaktadır. Çalışmada yöntem olarak gözlem ve doküman incelemesi kullanılmış olup teori ve uygulamada karşılaşılan problemler tartışılmıştır. Bu makalede dilin özellikleri, anadil öğretiminin önemi ve etkileri ortaya konulmuş, buna bağlı olarak Türkçenin anadil olarak öğretimindeki amaçlar ve yapılması gerekli yeni yöntem ve yaklaşımlar üzerinde durulmuştur. Sorunlar farklı açılardan ele alınmıştır. Oral and Written Text Formation Problem in Teaching Turkish as Mother Language at the Secondary Education Level Abstract The ability to use mother language at the secondary education level must be stabilized. The mother language must be ready to comprehend the academic articles correctly at the time before going to university, write individual authentic sample texts, and gain critical mind at this stage. In this study, what sort of problems prevented the development of oral and written text formation skill that are the two main topics of mother language teaching at the secondary education level was emphasized. In this paper, observation method and textual analysis were used and the problems faced in theory and practice were discussed. In this article, the characteristics of language, the importance and effects of teaching mother language were put forth and accordingly the objectives of teaching Turkish as mother language and the requirements of new methods and approaches. The problems were handled from different aspects.