İtalya'nın Milli Birlik Sonrasında Osmanlı Devleti ve Balkan Siyaseti / Italy's Politics in the Balkans and the Ottoman Empire after National Unity - Zeyrek, Suat; İlhan, Metin (Journal of History Culture and Art Research, 2016)
Italy's Politics in the Balkans and the Ottoman Empire after National Unity Abstract Italy frequently had obliged to change its policy against Ottoman Empire after setting up the national unity until the Balkan War. The setting up of Italy's political unity in a very late date like 1870 caused to be late in colonialism. But United Italy was emerging as a new global power. Even if this power was not sufficient, it accelerated the developments changing the balances. In a short time, Italy had become a considered country in the seeking of colonialism after Germany. Italy with Germany forced other western states to follow new strategies and began the first colonial enterprise with Ethiopia, but this independent country has not been able to become colonize. Italy undertook to gain a place in European politics with the Treaty of Triple Alliance in 1882. It began looking for the spreading ways in North Africa and the Balkans. In this article, I focus on that how Italy easily acquired the support of European states through its politics of territory of Ottoman Empire and process of attaining its objective. İtalya'nın Milli Birlik Sonrasında Osmanlı Devleti ve Balkan Siyaseti Öz İtalya, milli birliğini kurduktan sonra Balkan Savaşı’na kadar Osmanlı Devleti’ne karşı takip ettiği politikalarında sık sık değişiklikler yapmak zorunda kalmıştı. İtalya’nın siyasi birliğini 1870 gibi çok geç tarihlerde kurması sömürgecilikte geç kalmasına neden olmuştu. Fakat birleşik İtalya yeni bir küresel güç olarak ortaya çıkıyordu. Bu güç yeterli olmasa da dengeleri değiştirecek gelişmeleri hızlandırdı. İtalya kısa bir süre içinde sömürgecilik arayışında Almanya’dan sonra dikkate alınır bir ülke oldu. Özellikle Almanya ile birlikte diğer batılı devletleri yeni stratejiler izlemeye zorladılar. İtalya ilk sömürge girişimine Habeşistan’la başlamış ancak bu bağımsız devletin koloni haline getirilmesi mümkün olmadı. İtalya 1882’de Üçlü İttifak Antlaşması ile Avrupa siyasetinde bir yer edinme arayışına girdi. Kuzey Afrika ve Balkanlar’da genişleme yollarını aramaya başladı. Bu makalede İtalya’nın Osmanlı topraklarına yönelik takip ettiği politikalarda Avrupalı devletlerin desteğini nasıl kolaylıkla sağladığı ve hedeflerine ulaşması süreci üzerinde durulacaktır. İtalya hem Trablusgarp hem de On iki Ada hem de Balkanlar üzerinde takip ettiği politikalarda Batılı devletlerin desteğini almada hiç zorlanmış değildi.