Metropolis Resepsiyon Salonu Mozaikleri Üzerindeki Balık ve Kuş Figürleri Üzerine Bir Değerlendirme / Analysis of Bird and Fish Figures on the Reception Hall Mosaics of Metropolis Theatre - YILDIRIM, Yaşar Serkal (Journal of History Culture and Art Research, 2017)
Abstract 7.00 x 8.25 m. measured place which is located between housing ruins in the eastern part of the Metropolis Theatre is called reception hall. This place decorated with colorful mosaics and wall paintings also having a good handcrafted floor is dated back to Roman Empire period. Besides Dionysos, Ariadne, Meinad, and Eros holding a wineglass figures related with Dionysos cult on the mosaic; theatre masks, fish and bird figures all together demonstrate that it could be used as a banquet hall for official invitations during theatre plays. These fish and bird figures have great importance to analyze the nutrition habits of antique cities, especially metropolis, which has few materials that could be read. The various fish and bird figures on the reception hall were examined by expert zoologists to try to identify the factors such as, this fish and birds’ species, their habitats and if they were eatable or not. The paper also tries to find out the nutrition habits of Metropolis community using the found data from ancient sources and obtained from this research. Öz Metropolis tiyatrosunun doğusunda konut kalıntıları arasında 7.00 x 8.25 m. Ölçülerindeki mekân Resepsiyon Salonu olarak adlandırılmaktadır. Tabanı oldukça iyi bir işçilik gösteren renkli mozaiklerle ve duvar resimleri ile bezenmiş mekân Roma Dönemine tarihlenmektedir. Mozaik üzerinde Dionysos, Ariadne, Meinad ve elinde içki kadehi tutan (kantharos) Eros figürleri gibi Dionysos kültü ile ilişkili figürlerinin yanı sıra tiyatro masklarının, balık ve kuş figürlerinin yer alması, buranın tiyatro gösterileri sırasında resmi davetlerin verildiği ziyafet salonu olarak kullanıldığını düşündürtmektedir. Bu balık ve kuş figürlerinin, özellikle okunabilir maddi kalıntıların az olduğu Metropolis gibi antik kentlerdeki toplumların beslenme anlayışının çözümlenmesinde büyük öneme sahiptir. Resepsiyon Salonu mozaiklerindeki çeşitli balık ve kuş figürleri uzman zoologlarla incelenerek balıklar ve kuşların türleri, yaşam alanları ve yenilip yenilmediği gibi unsurlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler antik kaynaklardaki bilgiler ve ortaya çıkartılan buluntular ile birleştirilerek Metropolis toplumunun beslenme şekli anlaşılmaya çalışılmıştır.