Sivil Toplum Örgütleri ve Kitle İletişim Araçlarının Çevre Okuryazarlığı Bilinci Oluşturmadaki Rolü / The Role of Nongovernmental Organizations and Mass Media on Creating Environmental Literacy Awareness - Uluğ Yurttaş, Özge; Şişman, Başak (Journal of History Culture and Art Research, 2013)
Tüketim toplumunun yükselişi ile birlikte tüketimin sınırları giderek genişlemekte, mal, ürün ve hatta hizmetin ötesinde; ormanların, doğal yaşamın, suyun, havanın tüketimine kadar uzanmaktadır. Böylece, tüketim ve tüketime yönelik üretim yaklaşımı, doğal kaynaklara büyük ölçüde zarar vermektedir. Bilinçsiz tüketim bir taraftan hammadde kaynaklarını olumsuz etkilerken öte yandan da çevreye zarar vermektedir. Bu geri döndürülmesi çoğu zaman imkânsız veya çok güç olan zararlı süreç, ancak bilinçli tüketimin yaygınlaşması ile önlenebilir. Bu çalışma, sivil toplum örgütlerinin toplumsal bilinç oluşturma ve toplumu bilinçsiz tüketime karşı harekete geçirme noktalarında neler yapabileceklerini ele almaktadır. The Role of Nongovernmental Organizations and Mass Media on Creating Environmental Literacy Awareness With the rise of consumer society, the limits of consumption has been expanding and it goes up further than goods, products and services to forests, wildlife habitat, water and air consumption. Consumption and production damage to a large extent on natural resources. Unconscious consumption damages the source of raw materials and environment. This generally not to be reversed and damaging process, could be prevented only with conscious consumption is widespread. This study, points at how the non-governmental organizations could play an important role to create social awareness and to prompt society against unconscious consumption.