Din Sosyolojisi Çalışmalarında Alan Araştırması Yapmanın Zorlukları / The Challenges of Conducting Fieldwork in Sociology of Religion - Yılmaz, Selman (Journal of History Culture and Art Research, 2017)
Abstract The fieldwork is the most important data collection way for social sciences to analyze the society. However, conducting fieldwork bears physical, psychological, social, political, ethical or religious difficulties. Often a few of them, sometimes all of them may occur during a research. Many young researchers hear these difficulties only superficially and step the field without sufficient knowledge of what they encounter. This study examines the challenges of doing a fieldwork on religion. A significant part of the experienced difficulties constitute subjective judgments. However, experiencing similar difficulties by many researchers convert subjective judgments into objective facts. This study exams 100 M.A. theses and dissertations in the field of sociology of religion, and by basing on them, depicts difficulties of doing fieldwork. The study concludes that many people do not believe confidentiality and anonymity of fieldworks; therefore, they do not want to participate surveys and interviews or even if they participate, they do not reply every question. Öz Alan araştırmaları, sosyal bilimlerde toplumu analiz etmenin en önemli yapı taşını oluşturmaktadır. Ampirik veriler, akademik araştırmalar için oldukça önemli olmakla birlikte elde edilmeleri de bir o kadar zahmetlidir. Bu verilerin toplanması az veya çok fiziksel, psikolojik, sosyal, siyasi, etik veya dini zorluklardan çoğu zaman birkaçını bazen de hepsini barındırır. Birçok genç araştırmacı bu zorlukları yüzeysel olarak duymakta fakat tecrübe etmediği için zorluk derecesini kestiremeden alana inmektedir. Bu çalışma, din konusunda alan araştırması yaparken karşılaşılan zorlukları incelemektedir. Alanda yaşanan zorlukların önemli bir kısmı öznel yargılara dayanmaktadır. Ama benzer tecrübelerin birçok kişi tarafından yaşanması öznel yargıları nesnel gerçeklere çevirmektedir. Araştırmamızda, Din Sosyolojisi alanında yazılmış 100 farklı tez incelenmiş ve bunlar üzerinden alan araştırması sırasında karşılaşılan güçlükler resmedilmiştir. Çalışma, alana yeni giren genç araştırmacılara ışık tutacak ve kendilerini ileride karşılaşacakları zorluklara karşı hazırlayacaktır. Ayrıca alan araştırmalarında etik kodlar önemli bir yer tuttuğu için makalenin teorik kısmında etik kural ve kurulların oluşum tarihi de incelenmiştir. Araştırmamız göstermektedir ki alan araştırmalarında karşılaşılan sorunların birçoğu katılımcının araştırma ve araştırmacıya karşı duyduğu güven probleminden kaynaklanmaktadır. Birçok kişi kimliklerinin gizli kalacağını düşünmemekte ve bu sebeple araştırmaya katılmamakta veya katılsa bile kendince kritik öneme sahip sorulara cevap vermemeyi tercih etmektedir.