Tarihi Çevrede Morfolojik Analiz; Kaleiçi, Denizli Örneği / Morphological Analysis in Historical Environment A Case Study for Kaleiçi, Denizli - Özcan, Koray; Başdere, Şeçil Şengül (Journal of History Culture and Art Research, 2018)
Abstract The aim of this study is to present proposals relating to the conservation-development and regeneration strategies for Denizli–Kaleiçi as a historical environment which is functioned traditional trading and handicraft center. Within this context, it is proposed priority planning sites and themes in Denizli–Kaleiçi by examining the changes in spatial characteristics and functional identity in the historical process. These proposals are defined on a methodological framework called as morphological analysis depending on the cataloging of analytic maps by getting data from historical written and visual sources with a detailed survey. As result, it is considered that this study contributes to planning–designing and implementation studies focused on sustainable conservation–development pursuits according to the different academic and scientific point view and also methodological frame in the context of priority planning sites and themes depending on strategic spatial planning approach. Öz Bu araştırma, Denizli kentinin mekânsal ve işlevsel açıdan ilk kuruluş yeri olarak geleneksel ticaret–zanaat alanı işlevindeki Kaleiçi tarihsel kentsel alanını konu edinmektedir. Araştırmanın amacı: Denizli–Kaleiçi tarihsel kentsel alanının tarihsel gelişim sürecinde mekânsal karakteristik ve işlevsel kimlik değişiminin irdelenerek, geleceğe yönelik koruma, geliştirme ve yenileme stratejileri için öncelikli müdahale konu ve alanlarına yönelik öneriler geliştirilmesidir. Bu öneriler; Denizli–Kaleiçi tarihsel kentsel alanını, yazılı ve görsel kaynaklar ile yerinde tespit–gözlem–fotoğraflama çalışmaları eşliğinde edinilen bilgi birikiminin, analitik haritalara aktarılması yoluyla morfolojik açıdan analiz edilmesine dayanan yöntem kurgusu eşliğinde ele alınmıştır. Araştırmanın, Denizli–Kaleiçi tarihsel kentsel alanındaki kültürel miras değerlerinden oluşan sosyo–mekânsal ve ekonomik altyapının gelecek kuşaklara aktarılarak, sürdürülebilir kılınmasına yönelik planlama–tasarım ve uygulama düzeyindeki koruma–geliştirme çabalarına “öncelikle müdahale konu ve alanların tespiti” bağlamında akademik–bilimsel araştırma altyapısı ve yöntem olarak farklı bir bakış açısı sunacağı düşünülmektedir.