İsim ve Sıfatları Çerçevesinde Kur’an / The Qur’an within the framework of its Names and Attributes - Demir, Recep (Journal of History Culture and Art Research, 2013)
Abstract In the Quran there is lots of knowledge about itself alongside the information about Allah, universe, life, judgment day etc. In different verses of Quran, one can see some other words which point at the purpose of Quran, used instead of the word Quran. For example, the word al-Dhikr means as the reminding the forgetful humankind; the word al-Furqan means as the separator of the truth and fallacy and the word al-Nour means as the lighter of darkness. This study examines some words used instead of the word Quran, their meanings and their purpose of usage. The best way to understand Quran is to comprehend how Quran introduces itself. The other way is to understand what the Quran is not. There are some phrases in Quran narrating what the Quran is not. This study also examines the words used for this purpose. Öz Kur’an’ı Kerim incelendiğinde içerisinde Allah’ı, hayatı, evreni ve ahireti tanıtan çeşitli bilgiler yanında bizzat kendini (Kur’an’ı) tanıtan bilgilerin de olduğu görülür. Kur’an’da yer alan çeşitli ayetlerde Kur’an kelimesi yerine Kur’an’ın gayesini ifade eden farklı bazı isim ve sıfatlar kullanılmaktadır. Örneğin, Zikir ismi, unutma özelliğine sahip insana kendini ve yaratanı hatırlatan, Furkan ismi doğru ile yanlışı birbirinden ayıran ve Nûr ismi de, karanlıkları aydınlatan anlamında kullanılmıştır. Bu çalışmada, Kur’an kelimesi yerine Kur’an’da kullanılan elli civarındaki isim ve sıfatların bir kısmı incelenerek bunların anlamları ve kullanılma amaçları ele alınmıştır. Kur’an’ı tanımanın en iyi yolu bizzat Kur’an’ın, kendisini hangi isim ve sıfatlarla tanımladığını kavramak ve anlamaktan geçer. Bunun yanında Kur’an’ın ne olmadığını da bilmek gerekir. Kur’an’da yer alan bu tür tanımlamalar da araştırma içerisinde incelenmiştir. Le Coran dans son contexte de Ses noms et Ses qualités Résumé Dans cet article, on va présenter le saint Coran à partir de Ses noms et qualités existant dans le Coran. Selon notre conviction, la meilleure façon de connaître le Coran c’est de se référer à lui-même qui contient des précisions à son propos. Dans cette étude on va examiner certains noms et qualités les plus importants existant dans le Coran à son propos.